Rockfestivaler

Band och artister på Getaway Rock Festival

Det populära musikeventet Getaway Rock Festival, populärt för sin samling heavy metal-band som årligen besökte Gävle, gick av stapeln fram till 2015 då den sista upplagan arrangerades. Första gången festivalen hölls var sommaren 2010, där platsen (precis som alla andra år) var det så kallade glasklockeområdet beläget i centrala Gävle. Festivalen med sina tre scener återkom sedan de kommande åren för att till slut ställas in inför 2016 års upplaga. Upplägget var en inomhusscen samt två större utomhusscener. Getaway Rock Festival gästades av en rad kända artister inom rockgenren och blev snart en mycket omtalad festival bland fansen. Efter nedläggningen dök en festival i ny skepnad upp, då under namnet Gefle Metal Festival, där de tunga tongångarna återigen ljöd över nejden – till alla hårdrockares glädje!

Med tanke på att Getaway Rock Festival hann äga rum några gånger har förstås en rad olika band och artister hunnit spela på dess olika scener. Faktum är att festivalen lyckades locka hit en imponerande samling kända band, vilket innebär att kvaliteten på festivalen har varit mycket hög. Det har såklart gått att njuta av bra svenska band, såväl som många utländska storheter. På endast tre dagar hann så många som uppemot ett 50-tal band (siffran för 2010 års upplaga) inta scenerna i festivalområdet. Arrangörerna var verkligen duktiga på sitt jobb och trots att antalet band sjönk något till året därpå var det ändå en ansenlig trupp som besökte Gävle. Här nedan kommer vi redogöra för några av de band och artister som har gästat Getaway Rock Festival genom tiderna.

Europe – den lyckade svenska exporten

Det är få svenska band som har blivit så kända utanför Sveriges gränser som Europe; killarna från Upplands Väsby som under det tidiga 1980-talet vann Rock-SM och sedermera tog världen med storm. Första plattan släpptes 1983 men det var inte förrän 1986 års “The Final Countdown” som den internationella karriären tog far. Något den gjorde med besked! Flertalet världsturnéer följde och Europe var det första svenska bandet sedan ABBA som lyckades slå igenom så pass stort utanför Sverige. Sångaren Joey Tempest är den sanna frontfiguren, samtidigt som han har skrivit de flesta av bandets låtar. Den talangfulla gitarristen John Norum lämnade Europe år 1987 på grund av meningsskiljaktigheter kring bandets sound, som enligt John hade blivit lite för kommersiellt. Bandet återförenades 2004 med ett nytt skivsläpp och har sedan dess fortsatt att spela tillsammans.

Sonata Arctica – finsk power metal

Ett av de allra första banden som spelade mycket snabb men melodisk hårdrock var tyska Helloween. Många var de som tog intryck av kraften i musiken, något som resulterade i fler band inom denna genre som kom att kallas för power metal. I Finland bildades Stratovarius mot slutet av 80-talet, vilka följdes av sina landsmän Sonata Arctica några år senare. Sonata Arctica kommer från staden Kemi och hette från början Tricky Beans innan de beslutade sig för att byta namn; något som säkerligen var klokt. Den första skivan släppte de i slutet av 90-talet. Det var ett skivsläpp som föregicks av en singel som hamnade på den finska topp 20-listan. Sedan dess har bandet hunnit med ett flertal musikinspelningar och en rad olika turnéer, bland annat i USA.

Yngwie Malmsteen – stilbildande gitarrhjälte

Den svenska gitarrkändisen Yngwie Malmsteen har en lång karriär bakom sig och behöver knappast någon närmare presentation för den som hängt med i hårdrockskretsar sedan 1980-talet. Yngwie växte upp i Sverige men flyttade till USA som 18-åring för att börja spela med hårdrocksbandet Steeler och sedan Alcatrazz. Redan ett par år senare släppte han dock ett soloalbum med sitt band Rising Force. Det var ett i stort sett helt instrumentalt album som gav musikvärlden ett helt nytt sound. Yngwie är otroligt skicklig på att blanda influenser från både hårdrock och klassisk musik och det är en stil som har kopierats många gånger men sällan nått samma finess som originalet. Musikstilen, neo classical fusion, har fått mängder av fans världen över och Yngwie har under årens lopp släppt en imponerande katalog av skivor.

Deep Purple – veteranerna från England

Det brittiska bandet Deep Purple kan verkligen titulera sig pionjärer inom hårdrocken. Bandet bildades redan mot slutet av 1960-talet och spelade i början pop och rock som närmast påminde om The Beatles. År 1970 släpptes dock den numera legendariska skivan In Rock och här hade soundet verkligen förändrats; det lät överhuvudtaget mycket råare med rejält distade gitarrer och brutal sång. Den riktigt stora populariteten lät sig dock vänta tills skivsläppet Machine Head 1972, där hitlåten “Smoke on the Water” blev fantastiskt populär. Därefter har bandet åstadkommit en mängd olika skivsläpp och massor av turnéer, där medlemmar har kommit och gått. Bland annat har Whitesnake-sångaren David Coverdale varit medlem i Deep Purple. Trots att medlemmarna nu börjar bli till åren verkar de inte riktigt vilja släppa musiken – till fansens stora glädje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top