Rockfestivaler

De bästa Sweden Rockfestivalerna genom tiderna

Långt hår, läder och tatueringar är ord som ofta associeras med rockfestivaler. Det är en plats där folk som älskar musik kan samlas och utöva sitt gemensamma intresse men det är också där de kan se sina favoritband släppa loss ordentligt. Just för att det gemensamma intresset är så stort bland festivalbesökarna är det inte ovanligt att man kommer hem med en ny vän. Sverige är ett kyligt land under vinterhalvåret och därför schemaläggs de flesta festivaler under sommarhalvåret. Besökarna kan då tälta i anslutning till festivalområdet. För den erfarne festivalbesökaren är detta en självklarhet för att få ut så mycket som möjligt under de få dagarna som festivalen pågår. Men frågan kvarstår; vilken är den bästa festivalen för rockentusiaster?

Under många år har Sweden Rock Festival varit den festivalen som Sveriges befolkning föredragit år efter år. För många är Sweden Rock årets höjdpunkt. Spelschemat är varje år fullspäckat med artister från hela världen, både stora som små, och det är en ära för många att få spela där. De senaste tio åren har festivalen spridit rockglädje i det lilla samhället Norje utanför Sölvesborg i Blekinge. Sweden Rock Festival fick sitt numera inarbetade namn följande år som den flyttades till Norje. Dessförinnan kallades den Karlshamn Rock Festival och går vi ännu längre tillbaka i tiden, till begynnelsen 1992, gick festivalen under det enkla namnet Sommarfestivalen och startades av Ingolf Persson från Kyrkhult i Olofströms kommun. Redan då bokades stora artister som Nazareth och Wishbone Ash.

Begynnelsen

När festivalen etablerades var det en endagarsfestival med endast nio uppträdande akter. Från start har Sweden Rock bara växt sig starkare för varje år med fler dagar, fler besökare och band som är så stora att de nästintill är omöjliga att boka. I och med att Sweden Rock har varit med så pass länge och skapat sig ett riktigt starkt varumärke finns det många, speciellt utländska, artister som bokar in Sweden Rock som enda ställe att spela på i Sverige – och till och med i norra Europa. Nästan alltid när festivalen äger rum, i början av juni, är vädret en hit. Mer än sällan skiner solen och värmer besökarna och gör stämningen om möjligt än mer glädjefylld.

Framgången

Vilka är då de mest framgångsrika åren för Sweden Rock Festival? Ser man till publiksiffran så växer den sig starkare för varje år men på grund av säkerhet för personal, artister och besökare har man valt att lägga maxgränsen på publiken till 33 000. Denna siffran uppnåddes och mer därtill år 2009 då 35 200 per dag besökte rockfestivalen. Säkerheten och bekvämligheter såsom toaletter och matställen fick ovanligt högt tryck på sig och man valde efter detta att bli strängare på att hålla nere publiksiffran. Kollar man däremot på artistutbudet och hur snabbt biljetterna sålde slut är vi inne på ett helt annat år som kan sägas vara den bästa och mest framgångsrika festivalen. Det är ett år som ligger lite närmre i tiden.

2018 – Framgångsåret

2018 är enligt arrangörerna det mest lyckade året för Sweden Rock någonsin. Med kött på benen och kunskapen om hur en framgångsrik festival ska drivas kan personalen tackla problemen rekordsnabbt om något oförutsett skulle uppstå. Alla bokningar flöt på, inga större saker krånglade och vädret var fantastiskt. Biljetterna för 2018 års festival såldes slut med rekordfart. Torsdagsbiljetterna tog slut efter bara tre minuter och den största anledningen till detta var att ett av världens största hårdrocksband bokades in, nämligen Iron Maiden. Även om man alltid önskar solskensdagar som dessa var just solen det största bekymret. Många fick söka hjälp efter att ha fått värmeslag och fått i sig alldeles för lite vatten. Sweden Rock har sitt alldeles egna sjukvårdteam som ser till att alla besökare är i goda händer om något skulle inträffa.

Ovanligt framgångsrik

Hur har Sweden Rock lyckats där så många andra festivaler har misslyckats? Självklart beror mycket på ett välorganiserat styre med en enorm kunskap och en kompetent personal men också på att inte få hybris och vilja växa för snabbt. Många andra festivaler som “Festivaldöden” tog kål på hade just vuxit för snabbt. Det är lätt att vilja se sin festival bli större och större för varje år, boka dyrare band och ta emot fler besökare. Ibland är det dock bättre att hejda sig för att kunna växa i kostymen. Att ha ett långtidsperspektiv är nästan som en superhjältekraft. Sweden Rock har lyckats med detta och med största säkerhet kommer de fortsätta leverera många fler dagar av eufori inbäddat i ett musikinferno.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top