Rockfestivaler

De populäraste svenska rockbanden

Musiken i Sverige kan sägas vara en succé på fler än ett sätt, utomlands pratas det om det “svenska musikundret” oavsett om det gäller popdrottningen Robyn eller mörkerrockarna i svenska rockbandet Ghost. Svensk musikexport stod 2017 för 2,1 miljarder kronor och ökade med 6 % jämfört med 2016. Faktum är att svensk musikexport har fördubblats sedan 2009 och svensk musik inom alla genres är verkligen på frammarsch alltsedan ABBA, Björn Skifs och Ted Gärdestad satte svensk musik för alltid på den internationella musikkartan. Vad det gäller svensk rockmusik har den alltid varit en självklar del av musikundret – alltsedan rockbandet Europe och gitarrfenomenet Yngwie Malmsteen. Vidare har popigare rockband som Peter, Bjorn and John, The Cardigans och The Hives nått stora internationella framgångar.

Rockmusiken i Sverige har en minst sagt spretig historia, från sjuttiotalets flyktiga progglåtar med gruppen Träd Gräs och Stenar och Hoola Bandoola Band vidare in till 80-talets punkrock med Ebba Grön och Thåström. Dock skulle det dröja innan något svenskt rockband verkligen nådde internationella framgångar och slog stort på hitlistorna. Det första egentligt riktigt stora rockbandet som blev oerhört populärt och framgångsrikt från svenska musikscenen var det Upplands Väsby-baserade rockbandet Europe. Lägg därtill svenske gitarrfenomenet Yngwie Malmsteen och hans enorma framgångar som soloartist. I USA och Japan är den svenske gitarristen en legend och fortfarande en av de mest hyllade gitarristerna i världen. I dessa länder turnerar Yngwie Malmsteen frekvent . Idag är rockbanden Hellacopters, Kent och The Ark internationellt erkända, för att nämna några.

Europe – The Final Countdown

Rockbandet som startade norr om Stockholm, närmare bestämt i Upplands Väsby, är en av de största svenska rockbanden genom tiderna. Första genombrottet för bandet kom i samband med att de vann Rock-SM och året var 1982. Under namnet Europe vann de tävlingen med sitt musikbidrag och alla var förvånade över deras storslagna seger. Dock var det först 1986 som bandet skördade enorma internationella framgångar med albumet The Final Countdown och titelspåret med samma namn kom att ligga på första plats i 25 olika länder samtidigt! Idag är det knappast någon som inte kan nynna med i den klassiska syntslingan i introt på titelspåret. Det svenska rockbandet Europe och deras album The Final Countdown kom att sälja trippel platina i USA. Det är svårslaget!

Kent – Kräm

Kent är rockbandet som bildades i Eskilstuna i början på 1990-talet. Gruppen beräknas ha sålt 2,3 miljoner fullängdsalbum sedan första albumet släpptes. Det gör Kent till ett av Skandinaviens mest framgångsrika rockband genom tiderna. Originalmedlemmarna i gruppen var Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö och Thomas Bergqvist. Martin Roos ersatte Thomas Bergqvist men valde sedan att lämna gruppen kort efter det att debutalbumet släpptes 1995. Harri Mänty ersatte och blev en trogen bandmedlem ända fram till 2006. Bandets första listframgångar kom med singeln “Kräm” eller mer känd som “Så nära får ingen gå”. Internationellt har Kent släppt albumet Isola på engelska år 1998. Bandet upplöstes 2016 och begav sig ut på en lång avskedsturné för att ta farväl av alla fans.

Ghost – en spöklik succe

Ghost är en spöklik framgångssaga som började i Linköping år 2010. Redan hösten samma år kommer debutalbumet betitlat Opus Eponymous att släppas och bandet gjorde sin första stora spelning i Tyskland. Världsturnén kom igång redan året efter och bandet blev därmed upptäckt världen över. Det andra albumet spelades in i Nashville, USA, år 2013. Året efter vann de sin första Grammis och gav sig återigen ut på en stor världsturné. Året efter, 2015, kom bandets tredje fullängdsalbum. I USA samma år vann Ghost en Grammy för låten Cirice och året efter vann de ytterligare en. Under 2017 eskalerade konflikter i bandet mellan sångaren och resten av bandmedlemmarna, vilket ledde till domstolsbeslut. Sångaren Tobias Forge vann tillslut tvisten. Under 2018 släpptes Ghost fjärde album, med vilket de har fortsatt skörda internationella framgångar.

The Ark – Ola Salo

Utanför Växjö i lilla tätorten Rottne bildades svenska rockbandet The Ark år 1991 bestående av Ola Salo, Lars Ljungberg, Mikael Jepson och Magnus Olsson. Totalt har The Ark utgivit fem studio album sedan starten. År 2011 gjorde bandet sin sista spelning som The Ark men efter det har flertalet bandmedlemmar fortsatt spela i en gruppkonstellation som kallar sig för Stereo Explosion. The Arks genombrott kom i samband med singeln It takes a fool to remain sane som släpptes år 2000. Bandet nådde snabbt ut till en hängiven och trogen skara fans i Sverige, Finland, Italien och Storbritannien. Bandets lansering i USA kom först år 2005 och deras popularitet ökade då ytterligare. Jens Andersson är mannen som har producerat samtliga av The Arks album och 2006 blev han officiellt en medlem i The Ark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top