Rockfestivaler

Kända band och artister på Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival är ett mycket välkänt musikevenemang som arrangeras årligen i Norje, utanför Sölvesborg i Blekinge. Detta är en musikhändelse som drar otroligt mycket folk, inte bara från Sverige utan dessutom från många andra länder världen över. Det är dock inte enbart publiken som är internationell, utan många av de band och artister som gästar Sweden Rock Festival är i allra högsta grad världsartister som har satt tydliga avtryck i musikhistorien vad gäller blues, rock och heavy metal. Det är just detta som ger festivalen ett internationellt erkänt rykte; det högklassiga utbudet av välkända band som har satt Sverige på kartan i hårdrockskretsar. Här ska vi redogöra för några av de mest kända banden och artisterna som har stått på scenen och förtrollat sina fans på Sweden Rock Festival.

Att välja bland de superstjärnor som har besökt festivalen är förstås inte helt lätt då kvaliteten och utbudet genom åren både är och har varit helt enastående. Faktum är att det är få liknande musikfestivaler i världen, på den här sidan 1980-talet, som matchar Sweden Rock Festival. För några årtionden sedan, när många av de deltagande banden toppade försäljningslistorna i flertalet länder, var läget ett helt annat. Då var den här typen av musikevenemang otroligt populära och begreppet “stadiumrock” myntades under den här tiden där band som Def Leppard, Journey, Bon Jovi och många, många fler stod på scenen inför tusen och åter tusentals entusiastiska fans. Populariteten för den musikformen dog tillfälligt ut några år in på 90-talet men har sedan dess rest sig ur askan – mycket tack vare festivaler som Sweden Rock Festival.

Iron Maiden – brittisk metal med mängder av fans

Det brittiska bandet Iron Maiden har varit verksamma under många år nu och räknas till några av veteranerna inom hårdrocken. Iron Maiden var en del av “New Wave of British Heavy Metal” tillsammans med en rad andra band, vilka bidrog till hårdrockens utveckling. Sweden Rock Festival hade äran att ta emot Iron Maiden under 2018-års festival och populariteten märktes tydligt – sällan har det varit så stor publik på denna festival som under den här spelningen. Framförandet var otroligt lyckat. Bandet levererade den ena klassikern efter den andra och sångaren Bruce Dickinson tillsammans med övriga bandmedlemmar håller verkligen fortfarande måttet – med råge! Med sig på scenen hade de givetvis deras maskot: den skräckinjagande figuren Eddie som under showen dök upp när låten The Trooper spelades.

Kiss – hårdrock med och utan smink

Kiss ansågs vara ett ganska kontroversiellt band när de dök upp på New York-scenen några år in på 1970-talet. Det mest anmärkningsvärda var helt klart det teatraliska, eftersom bandets medlemmar uppträdde sminkade och med mycket iögonenfallande scenkläder. Bandets image ändrades ett par år in på 80-talet, när de beslöt sig för att skippa smink och annat som hade gett dem ett ansikte. Kiss kommer stå på scenen på Sweden Rock Festival 2019 men har tidigare besökt festivalen – närmare bestämt 2013. Den gången fick bandet inte några topprecensioner, mycket på grund av sångaren Paul Stanley vars röst inte direkt var i toppform. Dock hjälptes situationen upp av basisten Gene Simmons som gjorde en bra insats med sin teatraliska förmåga – där både bloddrypande och eldsprutande var en del av repertoaren.

Black Sabbath – pionjärer och stilbildare

Black Sabbath behöver knappast någon utförlig presentation, i alla fall inte inför de mest hängivna fansen av hårdrock och heavy metal. Detta stilbildande band från engelska industriorten Birmingham har varit aktiva till och från ända sedan slutet av 1960-talet. Sångaren Ozzy Osbourne har dessutom haft en mycket framgångsrik karriär som soloartist. Black Sabbath deltog på Sweden Rock Festival 2014 (Ozzy Osbourne var sedan där 2018) och bjöd sin publik på en rad klassiker som idag anses smått odödliga. Låtar som War Pigs, Iron Man och Snowblind framfördes med bravur denna afton. Medlemmarna må vara lite till åren numera men vitaliteten är det trots detta inte fel på och både gitarristen Tony Iommi och basisten Geezer Butler levererade ett fenomenalt sound som gungade tungt över området.

Mötley Crüe – rockens vilda killar

Rockmusiken har alltid haft sina busar och hårdrocken har verkligen haft sin beskärda del av dessa. Ett av de band som varit mycket i blåsväder är amerikanska västkustbandet Mötley Crüe, som likt Kiss satsade mycket på det visuella i början av sin karriär – bland annat med smink. Mötley Crüe tillhörde den våg av band som dök upp på Los Angeles-scenen under första halvan av 1980-talet. Denna form av hårdrock var oftast glam-inriktad där själva showen i sig var en stor del av upplevelsen. Bandet har besökt Sweden Rock Festival vid ett tillfälle; närmare bestämt 2015. Insatsen råder det delade meningar om men bandet levererade en väl utvald uppsättning av låtar som spänner över hela karriären. En av höjdpunkterna var framförandet av låten Shout at the Devil som kryddades med eldflammor och annat visuellt godis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top