Rockfestivaler

Rockbanden som har spelat i Sverige

Sverige är ett rockparadis. Antalet rockband som kommer från Sverige är stort och antalet band som besöker Sverige på sina turnéer runt om i världen och Europa är alltid imponerande. Varje år stannar både nya och klassiska rockband till på de svenska musikfestivalerna eller på arenor som Ullevi och Globen. Bara under 2018 besökte band som Metallica, The Killers, Bryan Adams, Guns N’ Roses, Iron Maiden, Jeff Lynne’s ELO, Foo Fighters, Uriah Heep, Toto och många andra Sverige. Och då räknar vi inte ens in alla de rock- och musikfestivaler som toppar med flertalet rockband. Sveriges största musikfestival är trots allt Sweden Rock Festival och det är en position som den har haft i flera år nu. Det säger väl allt om rocksverige?

Genom åren har Sverige etablerat sig som ett land där man kan sin rockmusik. Sweden Rock Festival lockar varje år några av tidernas största rockband och med flertalet andra spektakulära rockfestivaler som finns och har funnits runt om i landet, till exempel Getaway Rock, Gefle Metal Festival och Sabaton Open Air, är det bara att tacka sin lyckliga stjärna som rockentusiast i Sverige. Den inhemska scenen är förstås orsaken och nästan varje år kommer nya svenska rockband fram internationellt. På senare år har Sweden Rock Festival varit landets största festival och de senaste åren har legendariska band som Black Sabbath, Slayer, Iron Maiden, Twisted Sister, Aerosmith, Lordi, Judas Priest och Helloween spelat där. 2019 kommer band som Kiss och Def Leppard vara festivalens dragplåster. Ingen rockentusiast kan missa det med gott samvete!

Kiss

Kiss kommer alltså besöka Sverige under sommaren 2019 i vad som sägs bli deras absolut sista turné och självklart inkluderas Sverige i den. Det legendariska bandet som gav ansiktsmålning inom rockmusiken ett ansikte bildades 1973 och har släppt 20 studioalbum, 8 liveskivor och mängder av andra sorters utgåvor. Totalt har de sålt över 100 miljoner album och gjort ett enormt avtryck på musikvärlden. Deras toppsinglar inkluderar låtar som Shout It Out Loud, Beth, I Was Made For Lovin’ You och Psycho Circus. Bandet har varit i Sverige många gånger tidigare så spelningen på Sweden Rock Festival blir inte deras första på svensk mark. 2013 gavs boken “Kiss i Sverige” ut, som sammanfattar alla bandets sverigebesök sedan 1976. Efter boken gavs ut har bandet återvänt ytterligare till Sverige för två spelningar under 2017.

Def Leppard

Det brittiska rockbandet Def Leppard kommer också till Sweden Rock Festival 2019. De bildades 1977 och har släppt elva studioalbum, däribland två av rockhistoriens bäst säljande album, “Pyromania” från 1983 och “Hysteria” från 1987. Framförallt är bandet kända för sina många hitsinglar där låtar som Pour Some Sugar On Me, Love Bites, Let’s Get Rocked och When Love & Hate Collide har toppat listorna i flera länder. Bandet har spelat i Sverige flera gånger tidigare, däribland på Sweden Rock Festival 2015, 2008 och 2006 men också på turné 2013, 1996 och förstås under bandets storhetstid på 80-talet. Bandet har spelat ihop med Kiss tidigare, bland annat på en delad huvudaktsturné 2014 och det är långt ifrån alla länder som får dem båda på en och samma scen.

Andra band som kommer tillbaka

Under 2019 kommer band som Bon Jovi, Smokie, Metallica och Eagles tillbaka till Sverige. Bon Jovis hårda rock hördes senast på svensk mark 2013 och bandet räknas som ett av de mest populära rockbanden i Sverige. Nu återkommer de till Tele2 Arena för en spelning. Smokie återkommer till Sverige för tio spelningar på något mindre spelställen. De har besökt Sverige många gånger genom åren och senast var sommaren 2018 då de gjorde åtta stopp på svensk mark. Metallica var också i Sverige 2018, då för två rekordutsålda spelningar på Globen i Stockholm. 2019 är det Göteborg och Ullevi som gäller där bandet slog nordiskt besöksrekord 2015. Eagles spelar på Tele2 dagarna efter Bon Jovi. De fick nyligen certifikat för det bäst säljande albumet genom tiderna. Senast de var i Sverige var 2008.

Sammanfattning

Sverige är en rocknation och lockar alltid de största banden i världen att spela på de stora arenorna i Stockholm, Göteborg och på världsfestivaler som Sweden Rock Festival. Sverige har dessutom många egna rockband som kan sälja ut arenor men nästan alla internationella akter försöker komma till svensk mark när de gör turnéer. Det finns ett kunnande och en kultur för att både arrangera och besöka rockkonserter i Sverige, något som banden vet om och därför återkommer gång på gång. Egentligen räcker det med att titta tillbaka i Sweden Rock Festivals historia för att häpna över vilka band som tagit sig till Sverige. Från a till ö har i stort sett varenda större rockband spelat i Sverige vid något tillfälle. De flesta dessutom vid upprepade tillfällen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top