Rockfestivaler

Svenska rockfestivaler

Välkommen till en sajt som är helt dedikerad till svenska rockfestivaler! Rockmusik är en ganska bred genre som innefattar många olika typer av rock. Allt från hårdrock till grunge räknas som rock. I Sverige finns det en hel del bra rockfestivaler som du kan besöka under den svenska sommaren. På den här sajten kommer du kunna läsa om rocken som genre och om svensk rock och dess populära festivaler. Rock är musik som engagerar och som har många fans världen över. Eftersom det är ett så brett koncept finns det plats för många olika typer av musik och personligheter. En rockfestival är en bra samlingsplats för alla som älskar den här typen av musik. Under några dagar får fans möjlighet att se sina favoritband live.

Att uppleva rockmusik live är oftast en helt unik upplevelse som inte går att jämföra med att lyssna på musiken digitalt eller på skiva. Du får ett helt annat ljud och det finns dessutom många andra likasinnade i din omgivning som bidrar till en god stämning ute i publikhavet och runt om kring på festivalplatsen. Du får tillfälle att umgås och prata om musik och annat, äta god mat, dricka gott och bara njuta av livet för en stund. Musik och rockfestivaler är något som hör den svenska sommaren till och det är en speciell känsla att en ljummen sommarkväll få se sitt favoritband eller artist live på en scen någonstans ute i det svenska landskapet. Det blir definitivt ett minne för livet.

Sweden Rock festival

Sweden Rock festival är Sveriges äldsta rockfestival. Den hölls första gången år 1992 i Olofström och då var det nio ganska nya band som spelade under endast en dag. De kommande åren hölls festivalen i Karlshamn men detta ändrades år 1998 till Norje som ligger i Sölvesborg. Sweden Rock Festival har fokus på rock- och metalmusik men är också känd för att gå över gränserna och för att presentera en stor mångfald inom den här genren. Under årens gång har antalet dagar som festivalen har pågått ändrats fram och tillbaka. Från först en dag till två dagar, till tre dagar och sedan tillbaka till två för att slutligen från och med år 2007 bestå av hela fyra dagar fyllda med högklassig rockmusik.

Sabaton Open Air

Sabaton Open Air hette från år 2008 till år 2012 Rockstad Falun. Denna rockfestival äger rum i just Falun i Dalarna. Den första gången som festivalen hölls var den 14 juni år 2008 och då hade festivalen 1 600 besökare. Platsen som festivalen hölls på då var det så kallade EX-huset på det gamla militärområdet I13. Detta år var det endast åtta stycken band som uppträdde under en dag och det kom besökare från cirka tio olika länder för att se dessa band uppträda. Året därefter, 2009, flyttades platsen från EX-huset till den gamla postenparkeringen i stadens centrum. Denna flytt genomfördes för att göra plats till fler besökare och därmed bli en utomhusfestival. Sedan år 2010 arrangeras festivalen på Lugnet och skidstadion.

Skogsröjet

Skogsröjet är en svensk rockfestival som hålls varje sommar i Rejmyre som ligger i Finspångs kommun i Östergötland. Till en början var även denna festival bara en endagsfestival men sedan år 2010 har den istället hållits under två dagar. Många anser att detta är den mysigaste festivalen i Sverige och att den har en mycket bra och trivsam atmosfär. Skogsröjet har haft många kända rockartister och band genom åren. Bland annat har de haft Alice Cooper, Twisted Sister, Hardcore Superstar, Europe, Mustasch, Backyard Babies med flera. Platsen för festivalen är precis vad det låter som. Den äger rum ute i den östgötska skogen, bland tomtar och troll. Den här festivalen har ökat allt mer i popularitet genom årens gång. Den har cirka 10 000 besökare varje år.

Tuffa tider för svenska festivaler

Under några år under 2000-talet fick många svenska musikfestivaler lägger ner sin verksamhet. Det lönade sig helt enkelt inte att fortsätta eftersom publiken svek. Det gick inte att få det hela att gå ihop rent ekonomiskt och många av de allra största festivalerna lades ner. Under de senaste åren har några av dessa lyckats blåsa liv i sin verksamhet igen. Dock har aldrig rockfestivalerna varit en stor del i den svenska festivaldöden, utan de flesta har lyckats hålla lågan vid liv och inte tappa alltför mycket publik. Det är en trogen skara rockfans som gör att festivalerna kan fortsätta. Därför kan alla ni rockare där ute känna er trygga med att kommande somrar säkert blir lika fyllda med bra rockmusik som de föregående.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top