Rockfestivaler

Sweden Rock – en historisk återblick

Idag sker årligen Sweden Rock i Karlshamns kommun men vad många inte känner till är att festivalen en gång startade i den lilla bruksorten Olofström. Första gången festivalen genomfördes var i början av 80-talet, festivalen grundades då av Ingolf Persson som då var runt 30 år gammal. Ingolf som drev den lokala skivbutiken Jukebox hade ett stort intresse för musik och började tidigt under sitt företagande att anordna musikresor till Danmark. Under Ingolfs många resor till konserter och musikarrangemang i Danmark slog det honom att Sverige saknade något liknande. Efter att ha reflekterat över detta en tid bestämde sig Ingolf för att ta kulturen till Sverige och strax därefter anordnade han Rock and Bluesfestivalen. Festivalen anordnades på dansstället Lyktan i den lilla orten Vilshult och genomfördes åren 1985 till 1986.

Efter att ha gjort andra saker under några år fick Ingolf återigen blodad tand för att göra en ny satsning. Nu hade han en viss erfarenhet av planering och genomförande av festivaler från åren -85 till -86 och därför satsade nu Ingolf stort för att dra in fler och större band till en ny festival. Festivalen anordnades i Holje park i Olofströms kommun och då den genomfördes under sommaren blev det lämpliga namnet just Sommarfestivalen. Festivalen arrangerades förvisso bara under en enda dag men hade till skillnad från tidigare festival nu två scener. Nazareth, som på den tiden var ett mycket populärt band, blev huvudspelningen och folk kom långväga ifrån för att delta i arrangemanget. När Ingolf sammanställde dagen visade det sig att hela 2 000 gäster hade kommit, betalat och deltagit på spelningarna.

Festivalen flyttar till Karlshamn

Följande år bestämde sig Ingolf för att göra en ännu större satsning. Holje park visade sig sakna den kapacitet som krävdes för att kunna ta emot ännu fler besökare och därför bestämde sig Ingolf för att flytta festivalen till Karlshamn kommun. Även namnet ändrades och kom att kallas för Karlshamn Rock Festival. Ingolf passade också på att bygga upp ytterligare en scen och kunde nu stoltsera med att ha tre hela scener med fullbelagda spelningar under tre hela dagar. Totalt kom cirka 7 000 besökare under festivalens tre dagar och de största dragplåstren bland artisterna var band som Bachman, Turner Overdrive, Black Sabbath, Deep Purple, Fleetwood Mac och Lynyrd Skynyrd. Festivalen genomfördes i Karlshamns kommun under åren 1993 till 1997 då Ingolf drabbades av konkurs när huvudbanden drog sig ur i sista stund.

Festivalen går i konkurs 1997

Ingolf var förvisso en företagsam man men när luften gick ur år 1997 trodde många att festivalen skulle upphöra för gott. Ingolf gav dock inte upp så lätt, trots att han förlorat miljonbelopp i konkursen gav han sig på en ny satsning redan året efter. 1998 startade Ingolf upp ett nytt bolag och bestämde sig nu för att flytta festivalen ytterligare en gång. Nu tog han hela arrangemanget till Sölvesborgs kommun där han riggade upp scener och liknande i den lilla orten Norje. Området var gigantiskt jämfört mot tidigare år och läget precis nere vid havet blev en stor succé då festivaldeltagarna kunde bada och campa i fin miljö. 1999 fick festivalen sitt nuvarande namn och hålls sedan dess på samma plats där den årligen lockar cirka 30 000 besökare.

Fokuserar på hårdrock

Från och med år 1999 fick festivalen ett starkare fokus på hårdrock än vad den hade haft under tidigare år. Det här lockade en stor publik eftersom stora festivaler med detta tema saknades i landet under denna tid. Folk vallfärdade långväga både från Sverige och andra länder. Efter att festivalen ändrat sitt fokus till hårdrock jobbade ledningen hårt för att få dit de största och bästa banden och åren efter namnbytet hade stora artister och band som Manowar, Mercyful Fate och Motörhead tackat ja. Framgången bakom Sweden Rock kan såklart tillskrivas många av de band som kommit dit under åren men utan en god ledning och ekonomi hade knappast festivalen blivit så populär att den år efter år kunnat dra dryga 30 000 åskådare.

Framgångsfaktorer för Sweden Rock

Frågar man någon som besöker festivalen om varför de väljer just Sweden Rock fås ofta svaret att de gillar glädjen och gemenskapen bland de andra festivaldeltagarna. Många anser nämligen att Sweden Rock alltid har haft en vänlig inställning bland publiken. Folk håller sams, bråkar inte och stölder är relativt ovanliga. Folk är där för en och samma sak – för att de älskar musik. Enligt en undersökning som gjordes år 2015 konstaterades det att 98 % hade angett att de var nöjda eller mycket nöjda med festivalen. Förutom att ge folk nöje och glädje i musik och samhörighet ger festivalen också stora inkomster till regionen. Enligt en undersökning som är gjord av Sölvesborgs kommun anses festivalen årligen dra in över 110 miljoner till regionen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top