Rockfestivaler

Tivolirock

I den lilla staden Kristianstad i de östra delarna av Skåne skapades en rockmusikfestival redan 1984. Fram till 2013 var festivalen en gång per år i det som är stadens stadspark – Tivoliparken. Festivalen arrangerades av föreningen Kid Skreol, som bara hade funnits i ett år när festivalen ordnades för första gången. Efter Tivolirock 2013 gick Kid Skreol i konkurs och därför blev det inga fler festivaler efter det. Ett nytt försök att ha en musikfestival i Tivoliparken har gjorts under 2017 och 2018, då under namnet Kristianstad Rockfest. En del av de som har ordnat Kristianstad Rockfest är samma som var ansvariga för Tivolirock men nu sker det genom en ny förening och delvis ny form. Kristianstad Rockfest 2019 håller på att planeras just nu, så kanske har en ny festival etablerat sig i Tivoliparken.

Kristianstad Rockfest är dock inte samma sak som Tivolirock var, den festivalen var just Kid Skreols skapelse. När de gick i konkurs 2013 var Tivolirock en av Sveriges äldsta rockfestivaler och festivalen hade hunnit växa sig hyfsat stor och känd. Massor av band hann spela på festivalen, en del av dem mer än en gång. Antalet människor som besökte Tivolirock, njöt av musiken, festade och trivdes hade också hunnit växa sig stort. Det blev en festival med rykte och anor men tyvärr måste ju ekonomin gå ihop, vilket i längden hade blivit svårt för många festivaler, speciellt efter att artisternas gager höjdes i samband med att CD-försäljningen minskade. På 1980-talet när festivalen startade var det fortfarande LP-skivor som människor brukade köpa, så tiderna hann förändras under de 30 år som festivalen fanns.

De första åren

När Tivolirock startade 1984 hade festivalen redan en del av de former som den senare skulle komma att ha. Den var till exempel hela tiden i Tivoliparken, som också gav festivalen sitt namn. Publiken var inte speciellt stor det första året, runt 500 människor kom för att lyssna på banden. Parken var inte inhägnad, utan människor kunde komma och gå som de ville. Det fanns ingen plikt att betala något inträde, utan man kunde istället köpa en knapp som gick att ha på jackan. Från och med 1990 blev det lite annorlunda, i samband med att stadsfestivalen Kristianstadsdagarna kom. Festivalen flyttade från Kristi Himmelsfärd till andra helgen i juli och arrangerades samtidigt som Kristianstadsdagarna. Det sattes också upp staket runt parken och för att komma in behövde man betala entré.

Festivalen utvecklas

När man började ta ut en entréavgift fick Kid Skreol in mer pengar till festivalen och kunde i och med det göra större satsningar. Kanske var satsningarna också nödvändiga för att människor skulle tycka att det var värt att betala entréavgiften. Att festivalen inte längre var vid Kristi Himmelsfärds-helgen utan mitt i sommaren ändrade också karaktären lite. Det var ofta varmare, mer picknick-känsla, människor hade semester och var kanske redan lockade till stan på grund av Kristianstadsdagarna. Alla dessa faktorer gjorde att det gick bra för Tivolirock. Arrangörerna kunde ta dit större band och samtidigt låta lokala förmågor få en chans att spela. Det blev en folkfest och eftersom Tivoliparken ligger så pass centralt behövde det inte ordnas med tältläger, utan besökarna kunde lätt ta sig dit.

Trettioårsjubileum

2013 blev Tivolirocks allra sista år och också festivalens trettioårsjubileum. Då hade publiken växt från cirka 500 det första året till att dra runt 6 000 personer varje år. Festivalen bjöd detta jubileumsår på ett blandat program. Bland artisterna och banden som uppträdde hittas till exempel rapgruppen Labyrint, idolstjärnan Darin, hårdrocksbandet Graveyard, popartisten Oskar Linnros och de skånska folkrockarna i Joddla med Siv. Några andra som kan nämnas är Johnossi, Knivderby, The Nomads, Uncle Orange och Alina Devecerski. The Nomads spelade även på den allra första festivalen 30 år tidigare. 2013 var ett år när många musikfestivaler hade det svårt. Peace and Love gick i konkurs och fick ställa in årets festival, Siestafestivalen i Hässleholm fick ge upp och legendariska Hultsfredsfestivalen flyttade till Sigtuna på grund av för svag biljettförsäljning.

Artister som uppträtt på Tivolirock

Antalet artister och band som hann spela på Tivolirock var mycket stort. I en artikel berättar några av arrangörerna om band de lyckats få dit. De menar att deras stora musikintresse gjorde att de kunnat få bra bokningar. Till exempel var Broder Daniel där 1996, precis när de slog igenom. Även Kent, The Ark och The Hives lyckades Tivolirock pricka in så de spelade på festivalen vid tiden precis innan sina stora genombrott. Andra som spelat där är bland annat Timbuktu, The Sounds, A Camp, The Soundtrack of our Lives, bob hund, Sugarplum Fairy, Markus Krunegård och Maia Hirasawa. Ja, listan kan göras lång. Musikstilarna har varit blandade och att arrangörerna hade ett stort musikintresse gick det inte att ta miste på. Åkte man till Tivolirock visste man att det alltid skulle bli bra musik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top